Vogels en jeugd
Wij hopen met deze informatie duidelijk te maken dat het houden van vogels al op jonge leeftijd kan beginnen en uit kan groeien tot een boeiende hobby.
Door antwoord te geven op veel gestelde vragen zal de beslissing om vogels te gaan houden en lid te worden van een vogelvereniging een stuk makkelijker worden.
Algemeen (speciaal voor de ouders)
Uw kind komt thuis en zegt: “Mam, ik wil vogels, want mijn vriendje heeft ze ook en die heeft jonkies”! “O, jemig niet weer”, denkt u. Na de hamster en de cavia bent u met de hond blijven zitten. Steeds is er plechtig belooft; “Ik zal er voor zorgen”. Dit is een terugkerende situatie die elke ouder steeds moet oplossen. Ook uw ouders moesten dat.
U leerde zelf verantwoordelijk te zijn voor iets wat leeft. U leerde veel over verzorging en liefde voor dieren. Het dwingend voorschrijven van de verzorging bezorgt u het gevoel van een politieagent. Dit is bij vogels minder aan de orde dan bij de hond. Het bezig zijn met vogels kan op elk tijdstip van de dag uitgevoerd worden en op dat moment dat uw kind daar “zin en tijd” voor heeft. U hoeft er niet voor thuis te blijven. Vogels kunnen best een weekend alleen blijven. In de vakantie kunnen de vogels verzorgt worden door b.v. iemand uit de vereniging.
Wat doet en is een vogelvereniging?
Een vogelvereniging heeft als doel de leden bij te staan bij de kweek en verzorging van vogels. Middels clubavonden van de vereniging en vogeltentoonstellingen wordt veel kennis overgedragen. De vereniging is aangesloten bij de NBvV die alle belangen van de vogelhouders behartigt. Een aantal belangrijke taken van de NBvV zijn:
- Informatie verstrekking m.b.t. wettelijke bepalingen.
- Het verstrekken van ringen.
- Het jaarlijks organiseren van de Bondsshow. Grote tentoonstelling.
Het lidmaatschap van een bij de NBvV aangesloten vogelvereniging maakt u tevens lid van de NBvV. Hierdoor ontvangt u automatisch het maandblad “Onze Vogels”.
In dit maandblad is iedere keer een schat aan informatie te vinden over allerlei soorten vogels en alles wat daar betrekking op heeft.
Ook ontvangt u maandelijks het zeer veelzijdige clubblad van de vereniging. Met veel informatie van leden. Voor het lidmaatschapsgeld hoeft u het ook zeker niet te laten.
Jeugdleden tot 17 jaar betalen € 20.50 per jaar.
Wat is er nu zo leuk
De mooie kleuren, het gezang en het gedrag van vogels vormen een bron van plezier.Kom je ‘s morgens uit je bed, het zonnetje schijnt en je kanarie zingt het hoogste lied, dan heb je toch een geweldig mooi begin van de dag. Of na goed oefenen met je grasparkiet hoor je hem plotseling zijn naam roepen. Een ander voorbeeld: Je hebt een koppeltje (mannetje en vrouwtje) zebravinken gekocht en vier maanden later heb je zelf drie jonge zebravinken erbij gekweekt. Dit soort voorbeelden geeft duidelijk aan hoe leuk het is om vogels te houden.
Waarom lid worden van een vogelvereniging?
Als je eenmaal vogels hebt, dan wil je misschien ook andere vogels gaan houden. Of je wilt meer leren over je vogels. Als er thuis genoeg ruimte is kun je zelfs een volière bouwen.
Een vogelvereniging geeft al deze informatie.
Natuurlijk is het ook veel gezelliger als je in verenigingsverband met leeftijdsgenoten en ervaren volwassenen kunt praten over jouw hobby. Bovendien is het voor steeds meer vogels verplicht deze te “ringen” (d.w.z. een jonge vogel krijgt een ring om zijn pootje geschoven met daarop een uniek nummer). Deze ringen zijn alleen verkrijgbaar via de ringencommissaris van de plaatselijke vogelvereniging of rechtstreeks bij één van de vogelbonden zoals de NBvV. Als lid van een vogelvereniging mag je ook deelnemen aan tentoonstellingen. Naast deze activiteiten zijn er nog tal van andere leuke dingen die georganiseerd worden speciaal voor de jeugd tot 17 jaar, bijvoorbeeld:
- het bijwonen van lezingen over vogels en alles wat daarmee te maken heeft
- deelname aan workshops (b.v. zelf nestkasten maken)
- deelname aan een feestavond
Waar kan ik vogels kopen?
Bedenk voor de aanschaf van vogels dat de verzorging de nodige tijd en aandacht kost, en dat de meeste vogels vele jaren oud kunnen worden.
Koop dus geen vogels als je geen tijd hebt voor de verzorging. Het kopen van vogels kan op verschillende plaatsen b.v. bij dierenwinkels, kennissen of via een vogelvereniging. Via een gespecialiseerde dierenwinkel of leden van een vogelvereniging is wellicht voor de “beginner” de meest betrouwbare manier. Deze mensen hebben veel ervaring en zullen alleen goede gezonde vogels verkopen. Het is verstandig te beginnen met niet al te moeilijke soorten, te denken valt aan kanaries, zebravinken, grasparkieten of dwergpapegaaien. De prijzen voor deze soorten lopen nogal uiteen, dit is sterk afhankelijk van soort, kleur, grootte en eventuele tentoonstellingsresultaten. Op vogelmarkten kun je soms een goede vogel kopen voor weinig geld. Maar bedenk dat je het net zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Belangrijk is om vooraf te bepalen wat je uit wilt geven voor de aanschaf van een koppeltje vogels. Ook al zijn er prachtige vogels te koop, maar de prijs is hoger dan gepland, laat deze vogels rustig zitten. Wacht geduldig een goede mogelijkheid af.
Is vogels houden een dure hobby?
Hoeveel de hobby gaat kosten hangt vooral af van het soort en aantal vogels dat je wilt gaan houden. Wanneer we kijken naar het lidmaatschap van een vogelvereniging kunnen we zeggen dat op de meeste plaatsen de jeugd de helft van de prijs betaald. Voor dat bedrag ontvang je dan ook nog eens ieder maand een boekje (Onze Vogels) van de NBvV. De aanschafkosten van een koppeltje vogels bepaal je zelf door niet meer uit te geven dan je beschikbaar hebt.
Natuurlijk heb je ook een kooi nodig voor je vogels. Met een kooi van 40 x 40 x 100 cm. is al veel mogelijk.
Deze kooi kan voor de kweektijd door middel van een schuifwandje in tweeën worden gedeeld, zodat een broed en een volièregedeelte ontstaat. Een kooi kopen is vaak duurder dan zelf maken of laten maken. Standaard bedragen voor het houden van vogels zijn niet te noemen. Iedereen houdt vogels op zijn eigen manier en bepaald daardoor zelf de kosten.
Wat doe ik met mijn vogels tijdens de vakantie?
Wanneer je maar 2 of 3 dagen weg gaat is het heel goed mogelijk je vogels alleen thuis te laten.
Zorg dat de voerbak goed gevuld is en dat je een waterfonteintje met schoon drinkwater aan de kooi hebt gehangen en de vogels kunnen er best een paar dagen tegen.
Ga je nu langer op vakantie dan moet je andere maatregelen nemen.
Je kunt vragen of de buren, familie of iemand van de vogelvereniging tijd hebben om de vogels te verzorgen.
Dit lukt bijna altijd.
Bespreek vooraf met de verzorger hoe jij altijd te werk gaat.
Laat zien waar alle spullen staan en zorg dat er voldoende voer aanwezig is. Laat ook altijd het adres van een dierenarts achter zodat in bijzondere gevallen snel gehandeld kan worden.
Zorg er zoveel mogelijk voor dat de broedperiode van je vogels voorbij is of nog moet komen na de vakantie. De verzorger heeft dan veel minder werk en zal sneller bereid zijn om voor je vogels te zorgen. Het beïnvloeden van de broedperiode is te regelen door het wegnemen van de nestkasten en eventueel door de verlichting in de kooien korter te laten branden.
Waar blijven de jonge vogels?
Als je goede gezonde vogels gebruikt zal het zeker lukken om enige jongen te kweken. Je moet dus altijd een lege kooi beschikbaar houden om de jonge vogels in te zetten zodra ze van de ouders gescheiden kunnen worden. Dat is meestal het moment waarop de vogels geheel zelfstandig eten.
Er zijn verschillende manieren om je vogels te verkopen:
- via vogelmarkten georganiseerd door vogelverenigingen
- te koop aanbieden d.m.v. een advertentie in het clubblad van de plaatselijke vereniging, van de NBvV of in de krant
- veel dierenwinkels
- via vogelkwekers
Door verkoop van jonge vogels die je eventueel hebt gekweekt kun je weer nieuwe vogels kopen om zo je hobby uit te breiden.